Co je Ajurvéda?
Ájurvéda - co to vlastně je?
Tuto otázku mi často pokládají moji známí, kolegové i klienti. První dotek ájurvédy jsem pocítila před několika lety na kurzu marmové terapie. Marmy jsou uzlové body na lidském těle, jejichž vyšetřením se zjišťuje stav vnitřních orgánů. Bolest v těchto místech věští problémy v odpovídajících orgánech. Masáží marem se obnovuje propojení funkcí jednotlivých orgánů a nastolí se narušená rovnováha. Po dalším studiu mi ájurvéda nabídla východisko - východisko z tápání, hledání v moři informací. Hledala jsem ucelený medicínský systém, kterým bych mohla být nápomocna svým klientům, blízkým lidem a známým při jejich zdravotních problémech. Ájurvéda, několik tisíc let stará indická medicínská metoda, nabízí ve svém systému hned několik druhů pomoci - úpravou životního stylu a stravování, bylinnou léčbou, marmovou terapií, léčivými masážními technikami a očistnými procedurami.
Cílem výše uvedených postupů a procedur je ukázat cestu ke zdraví. Zjednodušeně lze říct, že jsme to, co jíme. Ájurvéda hledí na stravu jako na způsob přírodní terapie. Kdo správně jí, nepotřebuje žádnou medicínu. Kdo se nesprávně stravuje, tomu žádná medicína nepomůže. Léky jsou předepisovány až tehdy, když nemohou být poruchy odstraněny správně sestaveným jídelníčkem. Ale i terapie medikamenty musí být provázena vhodnou dietou, aby se rozvinula jejich působnost. V knihkupectvích najdeme v regálech spousty odborné literatury o správném stravování, dietách nebo velikém tajemství jak zhubnout. Na celém světě bylo popsáno 28 tisíc diet. Nepochybuji o tom, že řada knih byla napsána experty, ale každý tvrdí něco jiného a někdy si i navzájem odporují. Diety samozřejmě nemohou fungovat u všech lidí stejně, protože každý člověk je jiný, je originál. Proto ájurvédský poradce nejdříve zjišťuje typ (konstituci) člověka diagnózou podle pulzu. Touto metodou totiž nejpřesněji určí jeho tělesný a duševní typ. Pulz zjišťuje na zápěstí pravé ruky u mužů a levé ruky u žen. Diagnóza se doplňuje dalšími způsoby, např. vyšetřením kůže, očí, jazyka, rtů, nehtů, výkalů apod. Následně ájurvédský poradce určí vhodné a nevhodné potraviny, případně podpůrnou léčbu bylinami, marmovou terapií či očistnými technikami.
Na ájurvédském stravování mne zaujalo to hlavní - nejsou žádné zákazy a příkazy, jen je potřeba se znovu dokázat vcítit do svého těla a vnímat je. Pokud jím tučná a těžká jídla, mám pak problémy se zažíváním a jsem unaven, pracuji proti principu radosti a uspokojení. Cílem stravování by mělo být: cítit se fit, nabitý energií a nezatížen. Ájurvédská terapie znamená znovu vybudovat ztracenou rovnováhu. Strava hraje v tomto procesu důležitou roli.
Návyky stravování lidí v různých částech světa jsou velmi rozdílné. Pro dodržování principů ájurvédského stravování nemusíme měnit své zvyklosti, ani se učit vařit indickou kuchyni. Není potřeba používat exotické potraviny a koření. Jednoduše přizpůsobíme jídlo i způsob vaření své konstituci a dennímu režimu.
V ájurvédské medicíně rozeznáváme tři řídící síly v organismu, tři dóši. Všechno je vlastně postaveno na rovnováze těchto tří regulátorů. Nazývají se Vítr, Žluč a Sliz. Vítr například kontroluje nervovou soustavu, krevní oběh, pohybový aparát a funkce vylučování. Žluč řídí zažívání, látkovou výměnu a Sliz odpovídá za stavbu těla, konstrukci a jeho výstavbu. Narušení jejich rovnováhy v těle vyvolává nemoc. Představte si váhu, jejíž obě misky jsou naplněny stejně. Jsou v dokonalé rovnováze. Jemné peříčko - zcela zanedbatelná váha - může tuto rovnováhu narušit. To peříčko, to jsou chyby, které denně děláme ve svém stravování. Stovky takových peříček přivodí těžkou nemoc. Již Hippokrates řekl: "Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem všech těch malých hříchů, které denně spácháme". Přitom stačí dodržovat zásady stravování dle ájurvédy a dřív nebo později se vychýlené regulátory vrátí na svou původní úroveň. Tato metoda je jednoduchá, snadno pochopitelná a hlavně přehledná. Žádné počítání joulů, vážení potravin, přejídání se bílkovinami, hladovění a podobně. Efekt stravování dle ájurvédy se dostaví, nemoci se pomalu vytrácí, jedinec zhubne nebo naopak, když je velice hubený, tak přibere. Výsledkem je příliv fyzické i mentální energie, radost ze života a celý organismus je v rovnováze.
Zvýšení regulátorů nad jejich přirozenost způsobuje nemoci. Bohužel na nemoci si většinou zakládáme již od útlého dětství nesprávnou skladbou potravin. Česká kuchyně je sice velice chutná, ale není vhodná pro všechny typy lidí, ale ani středomořská či jiné exotické kuchyně nepřispějí ke zdraví každému člověku. Právě tady nastupuje stravování podle typu (konstituce).
Například některé z vlastností Slizu: je těžký, mokrý, mastný, studený a sladký - proto člověku typu Sliz škodí nejvíce těžká, tekutá, studená, mastná a sladká jídla. Tyto potraviny u člověka typu Sliz způsobují těžké a těžce léčitelné nemoci: např. rakovinné bujení, astma, žlučníkové a ledvinové kameny, cukrovku, vysoký cholesterol, kloubní poruchy, únavový syndrom, apatii, časté nachlazení a rýmy. Léčba potravinami či úpravou stravy dle ájurvédy je založena na tom, že člověk typu Sliz by měl jíst potraviny úplně opačných vlastností, to znamená lehké, suché, teplé a nesladké. Ale ostatním regulátorům tato skladba potravin zase naopak nesvědčí.
Množství nebo převaha jednotlivých regulátorů v organismu samozřejmě udávají i povahové vlastnosti člověka. Člověk typu Sliz je sice pomalý, ale vytrvalý, přátelský a mírný, pečuje o všechno v okolí. Z řad těchto lidí jsou nejlepší lékaři či ošetřovatelé. Člověk typu Žluč má horkou hlavu, ale zase je pečlivý pedant, má přesvědčovací schopnosti, z těchto lidí jsou nejlepší učitelé a účetní. Vítr je rozevlátý, milý, ale nevydrží dlouho u jedné činnosti, má často umělecké sklony; typ Vítr jsou herci, umělci a básníci.
Tohle všechno není jenom teorie. Ájurvédu jsem vyzkoušela na sobě, své rodině a známých, kteří mi chtěli pomoci a přijali na sebe tento výzkumný úkol. Výsledky jsou prokazatelné, viditelné a dokonce i lékařsky potvrzené.
Cena za poradnu: běžně trvá cca 1,5h-2h 1200 Kč
Těší se na vás váš ájurvédský poradce
Alena Mejstříková